Ceny elektřiny z roku na rok rostou, což je patrné ve výši faktur za elektřinu. Můžete snížit účty za elektřinu a zároveň pomáhat při péči o životní prostředí! Podívejte se, jak to udělat bez námahy!

1. Elektrické vybavení doma

  • Pokud zařízení nepoužíváte, odpojte jej

Podívejte se, jak snadné to je! Váš televizor, počítač, mikrovlnná trouba a dokonce i některé pračky mají pohotovostní režim, což znamená, že stále spotřebovávají energii, i když se nepoužívají.

  • Nakupujte zařízení s dobrou energetickou třídou

Vyšší energetická třída zařízení zajišťuje, že je méně energeticky náročné a šetrnější k životnímu prostředí. Vyberte zařízení s vysokou energetickou třídou.

  • Vyberte správnou pračku

Většina praček s předním plněním je energeticky účinná, a proto šetří peníze a je šetrná k životnímu prostředí, protože spotřebovává méně energie, vody a čisticích prostředků než pračky s plným plněním.

  • Vyberte si energeticky úspornou lednici

Lednice a mrazák pracují nepřetržitě a energie, kterou spotřebují, může generovat vysoké účty. Všechny nové chladničky musí splňovat minimální normy energetické účinnosti. Hledejte model, který jako uhlovodík a / nebo pěnové izolační nadouvadlo používá uhlovodík, jako je butan nebo pentan.

2. Vytápění a chlazení

  • Izolujte střechu nebo strop

To vám pomůže udržet váš domov v létě chladný a v zimě teplejší. Tím se šetří peníze za účty za elektřinu za vytápění a návrat v relativně krátké době.

  • Odolné proti průvanu

Můžete chránit dům před průvanem tím, že se ujistíte, že jsou dveře a okna správně utěsněny – dům ochráníte před nadměrným chlazením. Nezapomeňte však zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu.

  • Utěsněte komín a krb

To pomůže zabránit úniku zimního tepla.

  • Tmavší okna v horkém počasí

V horkých letních dnech to pomůže udržet chladnou místnost, což znamená, že můžete ušetřit na klimatizaci. V chladných nocích naopak záclony nebo žaluzie pomáhají udržovat teplo uvnitř bytu.

  • Používejte klimatizaci moudře

Pokud máte klimatizaci, zkuste ji zapnout pouze ve velmi horkých nebo vlhkých dnech, a pokud očekáváte velmi horký den, zapněte jej předem, místo čekání na velmi horký dům. Stejně jako u topení – zahajte topení dříve, když očekáváte chladný den.

  • Hledejte programovatelný časovač a termostat

V horkém létě nastavte klimatizaci na nejvyšší nastavení teploty, při které se budete stále cítit pohodlně. Pokud je venkovní teplota 30 ° C, nastavte klimatizaci na 25 ° C místo na 18 ° C. Stejně byste se měli cítit dobře. Jakékoli zvýšení nastavení termostatu o 1 ° C ušetří asi 10% na spotřebě energie.

  • Namontujte stropní ventilátory

Stropní ventilátory jsou mnohem levnější než klimatizace a mají menší dopad na životní prostředí.

3. Zelená energie

Průměrná domácnost vypouští ročně okolo 14 tun skleníkových plynů, z nichž polovina pochází z výroby elektřiny. To přispívá ke změně klimatu a globálnímu oteplování.

Jedním z jednoduchých a relativně levných způsobů, jak můžeme všichni začít šetřit elektřinu, je přepnout naši elektřinu na „zelenou“ energii. To znamená využití energie vyrobené z čistých obnovitelných zdrojů, jako je slunce, vítr, voda a odpadní energie, místo uhlí.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.